Sociale druk

Laat ons eerlijk zijn, sociale druk, op elke leeftijd krijg je er mee te maken. Wanneer je als enige van de klas niet over de bok durft te springen en het onder luid gejoel van je medeleerlingen dan toch maar eens probeert. Wanneer je als tiener stiekem uitgaat zonder dat je ouders het weten, gewoon omdat iedereen het doet….

Als mama

Maar ook als jonge mama krijg ik er elke dag mee te maken. Ik probeer me er zo weinig mogelijk van aan te trekken, maar voel toch dat ik me voor heel wat dingen omtrent de opvoeding van mijn kinderen wil verantwoorden.

Zo geeft iedereen ons de ‘raad’ (lees: kritiek) dat we onze kinderen beter naar de crèche zouden brengen. Daar worden ze sociaal van en  ze bouwen weerstand op. Wij vinden het juist geweldig dat we ze de eerste 2,5 jaar van hun leven thuis kunnen houden. Geen stress om op tijd te komen, nooit ziek, en sociaal? Dat zijn ze van nature al.

Toch denk ik er steeds over na als iemand er over begint. Gaan ze iets missen? Is het beter voor hun ontwikkeling? Maar ik kom altijd tot dezelfde conclusie:

 

‘Ik mag de sociale druk niet de bovenhand laten nemen,
wij hebben hier voor gekozen omdat wij dit het beste vinden voor onze kinderen.’

Tijdens een feestje

Ik denk dat heel wat mensen alcohol drinken onder sociale druk. Ik heb me hier in het verleden zeker ook schuldig aan gemaakt. Met alle gevolgen van dien… mijn maag verdraagt geen alcohol, zelfs niet 1 glas.

“Maar alé 1 glaasje kan toch geen kwaad”, “ga jij nu echt de hele avond water drinken?” Vroeger zou ik dan toch maar een glaasje hebben genomen, gewoon om er bij te horen, en gezellig te doen. Nu zeg ik gewoon: “Ja, ik neem gewoon water. Heb jij daar last van?” En achteraf voel ik me goed, niet alleen omdat ik geen alcohol op heb, maar zeker omdat ik niet heb toegegeven aan de druk!

Op het werk

In mijn omgeving hoor ik vaak dat er onder collega’s een enorme strijd heerst om het beste te presteren, de meeste overuren te doen, het grootste salaris te verdienen…  Ik ben er sterk van overtuigd dat dit één van de grootste oorzaken van burn-outs is.

Social Media

En last but not least, social media, volgens mij de ergste factor van allemaal. Scrollen over de perfecte instagram lichamen, kijken naar het ideale leven op youtube,…. Social media zijn de nieuwe tabloids en vrouwenmagazines. Je weet dat er aan de meeste foto’s heel wat gefotoshopt is en toch wil je ook die perfecte huid, strakke lijn en lange manen

Ik voelde me op een bepaald moment erg ongelukkig door die constante strijd naar perfectie. Daarom heb ik mijn mindset veranderd. Ik ben social media meer als een bron van inspiratie en leuke tips geen bekijken, en minder als het perfecte plaatje.

 

Laat me in de reacties hieronder zeker ook even weten hoe jij met sociale druk omgaat!
Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

5   32
0   43
3   42
3   52

Follow on Instagram

Contact

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten