Welke normen en waarden gaan we onze kinderen moeten meegeven?

Normen en waarden, wat zijn dat eigenlijk? Wél om het even kort uit te leggen: waarden zijn idealen waar jij (of iemand anders) belang aan hecht en normen zijn gedragsregels die gebaseerd zijn op die waarden. Je kan bijvoorbeeld tegen homohaat zijn (norm), omdat je veel belang hecht aan gelijkheid (waarde).

Voor we kinderen hadden, dachten we eigenlijk nooit echt na over die normen en waarden. We hadden er uiteraard wel, net zoals iedereen, maar spraken er nooit over met elkaar. Toen ik dus zwanger werd, begonnen we te beseffen dat er ons best nog een zware taak te wachten stond. We zouden onze kinderen normen en waarden moeten bijbrengen. Maar hoe begin je daar dan eigenlijk aan? 

Nu die 2 kleine bengels daadwerkelijk op de wereld aanwezig zijn, gaat dat ‘meegeven van normen en waarden’ eigenlijk best wel heel natuurlijk en gemakkelijk. Want wat je doet of waar je voor staat als ouder, dat volgen je kinderen gewoon automatisch, als echte aapjes… 

Toch zijn er enkele waarden waar we extra aandacht aan geven, omdat we ze erg belangrijk vinden. Zo hopen we van onze kinderen ‘mooie mensen’ te maken.

Liefde voor zichzelf

 Wie niet van zichzelf houdt, kan niet van anderen houden. We willen dat onze kinderen blij zijn met zichzelf. Genoeg zelfvertrouwen hebben om hun eigen weg te gaan en zo een mooi leven uit te bouwen. Zelf zullen we hen dan ook met alle liefde omringen, want volgens ons komt daar zelfvertrouwen voor een deel uit voort.

 Liefde voor hun naaste

Naast liefde voor zichzelf komt uiteraard liefde voor hun naaste. Onze grootste droom is dat ze als broer en zus beste vrienden worden, er altijd voor elkaar zullen zijn, elkaar door dik en dun zullen steunen. 

Maar ze moeten niet enkel lief zijn voor elkaar. We willen hen ook leren respect te hebben voor anderen en de zwakkeren te helpen. Alleen als je respect geeft, kan je het ook krijgen.

Liefde voor natuur en dier

Ik denk dat het niemand is ontgaan dat het de laatste jaren niet echt goed gaat met onze planeet. Uitputting, opwarming, verschuivingen,…. Onze generatie is jammer genoeg nog niet genoeg bezig met hun manier van leven hieraan aan te passen. Maar onze kinderen zullen dit wel moeten doen.  

Daarom willen we hen al van jongs af aanleren hoe hun ecologische voetafdruk te verkleinen en verantwoordelijke keuzes te maken zonder te moeten inboeten in levenskwaliteit. Wij zijn bijvoorbeeld geen vegetariërs maar eten wel 2 keer per week geen vis of vlees, gewoon omdat het lekker is en ineens ook beter voor de planeet.

Welke normen en waarden vind jij belangrijk om aan je kinderen mee te geven? Laat het me zeker weten in de reactie hieronder.

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

Contact

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten