Misverstanden rond gezonde voeding

Superfoods, avocado’s, kokosolie, … Een “gezonde & ecologische levensstijl” is momenteel the way to go. Jammer genoeg zijn er heel wat misverstanden rond dat hele gebeuren. Marketeers hebben een aantal producten zo gehypet via influencers, health gurus, … dat iedereen er helemaal is in meegegaan. Maar voor je al deze dingen aan je kinderen gaat voorschotelen, in de overtuiging dat je dé perfecte ouder bent omdat je je kind fantastisch eten geeft, ga eerst even na of het allemaal wel echt zo fantastisch is als het lijkt.

In deze post deel ik enkele misverstanden rond gezonde en ecologische voeding die ik het vaakst hoor en even de wereld wil uithelpen. Want iedereen weet ondertussen wel de de gemiddelde granola uit de supermarkt een bom aan suiker bevat, maar wist je dat ook van water met een smaakje?

Vitamine water

Omdat nieuwe soorten frisdrank niet meer echt van de grond komen, begonnen de frisdrankproducenten met vitamine waters. Het is dan wel niet echt lekker, de meeste consumenten denken waarschijnlijk dat ze extra gezond water aan het drinken zijn.

De naam is dan ook heel misleidend. Vitamine water, het klinkt haast gezond. Maar niets is minder waar. Wist je dat in bijvoorbeeld  Sourcy Vitamine Water 4,6g /100 ml suiker zit? Dat terwijl er in Coca Cola 10,6 g/100 ml zit. En in gewoon water uiteraard 0g. Best opmerkelijk toch dat een ‘ultra gezond drankje’ bijna half zoveel suiker bevat als één van de meest gesuikerde frisdranken…

Kokosolie

Even eerst wat achtergrond info over vetten. Vetten worden verdeeld in 2 groepen. Je hebt verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren (die laatste groep wordt dan nog eens opgedeeld in mono- en poly- onverzadigde vetzuren, daar kan je trouwens alles over lezen op deze site.)

Je hebt ook 2 soorten cholesterol, ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterol. Om gezond te zijn moeten deze in balans blijven. Verzadigde vetzuren zorgen er voor dat voornamelijk de ‘slechte’ cholesterol in ons lichaam gaat stijgen. Onverzadigde vetzuren doen juist het tegenovergestelde. De conclusie hieruit is dat je dus voornamelijk onverzadigde vetzuren moet kiezen om gezond te blijven.

Elke hobby kok, health freak en huisvrouw gebruikt tegenwoordig kokosolie om mee te koken. Maar wat bijna niemand weet is dat er veel meer verzadigde vetzuren (slechte vetten) in zitten dan onverzadigde vetzuren. Je kan veel beter kiezen voor bijvoorbeeld klassieke olijfolie of zonnebloemolie. 

Vind je het toch moeilijk te weten welke vetstof nu gezond is en welke niet? In grootte lijnen kan je er van uitgaan dat vetten die bij kamertemperatuur hard zijn, meer verzadigde vetzuren bevatten en vetten die vloeibaar zijn bij kamertemperatuur meer onverzadigde vetzuren bevatten. Dit geldt natuurlijk enkel voor onbewerkte vetten! Speciale margarines mogen dan wel vrij zacht zijn, dat wil nog niet zeggen dat ze gezond zijn. Kijk altijd even op het label naar de suikers en zouten!

Palmolie

En dan is er ook nog palmolie, die bevat niet alleen veel verzadigde vetzuren, mààr is ook heel slecht voor milieu, mens en dier.

Palmolie is momenteel de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld en Nederland is één van de grootste afnemers.  Bijna alle bereide producten die je in de supermarkt koopt bevatten palmolie. 

Deze olie is heel goedkoop omdat de palmen makkelijk aan te planten zijn en heel snel groeien. De productie ervan heeft een heel negatieve kant voor Indonesië en Maleisië, de landen waar de meeste palmolie vandaan komt. In Indonesië alleen is tussen 2000 en 2012 in totaal 140.000 vierkante kilometer tropisch bos gekapt, een oppervlakte driemaal zo groot als Nederland. Plaatselijke gemeenschappen en inheemse volken worden van hun grond verdreven om plaats te maken voor deze industrie. Hierdoor verliezen zij toegang tot hun oerwoud, waar zij hun voedsel, medicijnen en inkomsten uit halen. Daarnaast worden omliggende stukken grond en het water vergiftigd door kunstmest en bestrijdingsmiddelen die op de palmolie-plantages worden gebruikt. Diverse diersoorten zoals de Sumatraanse tijger en de orang-oetan worden door de verwoesting van hun leefgebied met uitsterven bedreigd.

Denk dus zeker 2 keer na voor je een pot Nutella in de supermarkt koopt of kies gewoon voor een variant van een ander merk dat geen palmolie gebruikt.

Avocado’s

Avocado’s zijn extreem vetrijk, maar gelukkig zijn die vetten wel van de gezonde soort. Daar schuilt dus geen enkel probleem. Wat dan wel weer slecht nieuws is, is dat avocado’s een ramp zijn voor het milieu. Omdat de vrucht zo populair is, moeten er massaal veel geteeld worden om aan de vraag te kunnen voldoen. Deze teelt gebeurt voornamelijk in landen als Mexico en Zuid-Afrika. Daar worden grote stukken woud ontbost om ruimte te maken voor avocado’s.

Nog een groter probleem is het waterverbruik. Om 1 kg avocado’s te telen (dat zijn er ongeveer 2,5), heb je 1000 liter water nodig. Als je dat vergelijkt met 180 liter voor een kg tomaten of 130 liter voor 1kg sla, weet je meteen dat het dus een ontzettend groot probleem is. Vooral omdat er in deze teeltlanden al waterschaarste heerst.

Maar kan het nu kwaad als ik dan toch deze dingen eet? Neen natuurlijk niet, alcohol drinken is ook niet gezond. Zolang je alles met maten doet, kan het geen kwaad. 

Ik wil met deze post enkel bereiken dat je niet alles gelooft wat je te horen krijgt over ‘gezonde’ voeding want meestal zijn deze boodschappen gesponsord door de grote multinationals die er grof geld mee verdienen. 

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

Contact

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten